piątek, 14 października 2016

Halloween'owe DIY,...

Sztuczna krew
potrzebne produkty:
-kakao
-syrop malinowy/ truskawkowy
-sól
-wrząca woda
-barwnik spożywczy czerwony
-podkładka
-dwie miski
przygotowanie:
1.Do jednej z misek wsypać kilka łyżek kakao (zależy ile chcecie tej krwi)
2.Do miski z kakao wlać trochę wrzącej wody
3.Mieszać aż masa będzie gęsta (jeżeli nie będzie gęsta to dosypać jeszcze kakao)
4.Do drugiej miski wlać syrop malinowy/truskawkowy
5.Gęstą masę przelać do miski z syropem
6.Wszystko wymieszać, jeżeli masa będzie za rzadka dodać trochę soli
7.Barwnik można dodać jeżeli chce się wyrazistszy kolor

Bezowe Kości
potrzebne produkty:
-białka z 3 dużych jajek
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/8 łyżeczki soli
-2/3 szklanki cukru
-1/2 łyżeczki wanilii lub cukru waniliowego
-papier do pieczenia
-rękaw cukierniczy albo worek foliowy
przygotowanie:
1.Rozgrzej piekarnik na 150 stopni Celsjusza.
2.Blachę wyłóż papierem do pieczenia (pergaminem).
3.W średniej wielkości garnku ubijaj białka z proszkiem i solą aż masa stanie się puszysta.
4.Stopniowo dodawaj cukier. Dodaj wanilię
5.Przygotuj rękaw albo worek foliowy. Wytnij w nim średniej wielkości otwór.
6.Wyciskaj ubitą pianę i formuj z niej bezy w kształcie kości.
7.Piecz 45 minut.
8.Po upieczeniu studź przez godzinę.
9.Przechowuj w szczelnym pojemniczku aby nie nabrały wilgoci.



4 komentarze: